10 jaar Spotlight!

 

Spotlight bestond in 2017 precies tien jaar. In deze tien jaar stond elke musical garant voor een onvergetelijke afscheidsavond van groep 8. En daar zijn we enorm trots op. Op naar de volgende tien jaar!

Benieuwd hoe de makers van de musicals terugkijken op tien jaar Spotlight? Ze vertellen u er alles over in twee interviews:

 

 

Gert van den Brink, tekstschrijver

 

 

Hoe kijk je terug op tien jaar Spotlight?

Met dankbaarheid. Ik ben ontzettend blij dat we al tien jaar ons steentje mogen bijdragen aan afscheidsavonden op basisscholen door het hele land. Toen we als studenten begonnen met onze eerste musical hadden we niet gedacht dat we zouden uitgroeien tot een toonaangevende aanbieder van afscheidsmusicals. In die zin ben ik trots op wat we hebben mogen bereiken.

 

Waar staat Spotlight volgen jou voor?

Onze musical zijn humoristisch, maar tegelijkertijd stoer en op momenten ook ontroerend. Aan het einde van de avond gaan de leerlingen van groep 8 en hun ouders met een goed gevoel naar huis omdat ze op een heel fijne en positieve manier afscheid hebben kunnen nemen van hun basisschooltijd. Dat is wat Spotlight blijvend nastreeft.

 

Hoe zie je Spotlight over tien jaar?

Ik hoop dat we dit mooie werk over tien jaar nog steeds mogen doen!

 

Wat is de drijvende kracht achter alles wat Spotlight de afgelopen tien jaar heeft bereikt?

Spotlight bestaat uit een klein bevlogen team. De vriendschap en samenwerking tussen mij en componist Hans van Wingerden is de creatieve motor achter hetgeen we met Spotlight neerzetten. We zijn altijd opzoek naar datgene waarin we elkaar kunnen aanvullen en aanscherpen om tot een nog betere musical te komen dan het jaar ervoor.

 

Loopt de samenwerking altijd goed?

Ik weet nog dat ik in de beginperiode een ballad had geschreven en dat Hans er een enorm hippe dance-versie van had gemaakt. Foutje in de communicatie van mijn kant. Jammer van het vele werk, maar we hebben er wel met z’n tweeën hard om kunnen lachen!

 

Wat is kenmerkend voor een musical van jouw hand?

Humor is voor mij als schrijver het eerste uitgangspunt. In mijn musicals zit humor voor de hele school, maar ook humor voor de ouders, broertjes, zusjes, de opa’s en oma’s én de achtste groepers zelf. Er moet voor iedereen wat te lachen zijn.

 

Waarom is dat zo belangrijk?

Grappen zorgen gegarandeerd voor positieve reacties uit de zaal. De interactie die dan ontstaat maakt dat je de spelers op het podium zichtbaar ziet groeien. Het is deze positieve theaterervaring die ik ieder kind zo enorm gun.

 

Waar haal je inspiratie vandaan voor de musicals de je maakt?

Ik heb een hele dikke duim ;-)! Haha!

 

Maken jullie ook zelf de illustraties bij de musical?

Sinds de oprichting hebben we ons daar niet aan gewaagd. Weet waar je kracht ligt en waar vooral niet! Voor de illustraties werken we al sinds het allereerste begin samen met Liza-Beth Valkema. Ze vertolkt precies wat wij zoeken in de illustraties. Een onmisbare schakel voor ons!

 

Wat zou je de groep 8 docenten willen meegeven voor bij het repeteren van de musical?

Ga op zoek naar de verborgen talenten in de klas. Vaak weten de docenten prima wie er goed zijn in voetval, rekenen of bijvoorbeeld taal, maar theater is echt een andere discipline. Als docent zal je er verbaasd over zijn bij wie toneeltalent boven komt drijven en over hoe leuk het is om met deze vaardigheid aan de slag te gaan.

 

 

Hans van Wingerden, componist

 

 

Hoe kijk je terug op tien jaar Spotlight?

Met ontzettend veel plezier! 10 jaar geleden ontstond het idee om samen met Gert de schouders onder de afscheidsmusicals te zetten en vanaf het moment dat we zijn gestart hebben we dit met volle energie gedaan. Ook kan ik zeggen dat de tijd voorbij is gevlogen.

 

Waar staat Spotlight volgens jou voor?

Aanstekelijke feelgood musicals die garant staan voor een geweldige afscheidsavond voor de leerlingen van groep 8 én het publiek. Alles draait er uiteindelijk om om de leerlingen van groep 8 een onvergetelijk afscheid te bezorgen samen met hun ouders,  broertjes, zusjes, opa’s en oma’s.

 

Hoe ben je ertoe gekomen om afscheidsmusicals te maken?

Er werd een reünie georganiseerd van mijn oude basisschool en daar werden natuurlijk de nodige herinneringen uitgewisseld. Uiteraard kwam toen ook de afscheidsmusical ter sprake en het heeft me daarna niet meer losgelaten.

 

Wat wil je de leerlingen van groep 8 meegeven door middel van jullie musical?

Muziek en theater is op scholen nog altijd een onderdeel dat in de 8 jaar niet altijd evenveel aandacht krijgt binnen het lesprogramma en door intensief met elkaar aan de slag te gaan leren ze hoe leuk het is om te schitteren op het podium.

 

Waarin is Spotlight onderscheidend?

Naast de onmiskenbare humor in de scripts hebben we liedjes in het repertoire die zo in de top 40 zouden kunnen staan. Het staat dus heel dicht bij de belevingswereld van de kinderen. Daarnaast bieden we al jaren extra tools aan zoals de gratis leerlingen app en dansvideo's.

 

Wat vind je het mooiste aan het werk binnen Spotlight?

Dat we in principe elk verhaal kunnen verzinnen en uitwerken tot een prachtige musical. De creatieve vrijheid die we binnen ons kleine team hebben en de mogelijkheid om ideeën snel om te zetten in een concreet resultaat maken dit tot één van de mooiste banen die er is!

 

Waar haal je inspiratie vandaan voor de musicals die je maakt?

Ik ben de hele dag met muziek bezig en zo word ik ongemerkt beïnvloed door de hits van het moment. Verder heb ik altijd nauw overleg met Gert omdat hij vaak ook al weet hoe een lied in het script verwerkt zit en welke muziekstijl daarbij zou passen.

 

Wat mogen docenten verwachten wanneer ze een musical bij Spotlight afnemen?

Een dosis humor die zijn weerga niet kent en fantastische liedjes die aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen. We horen regelmatig terug dat kinderen echt zin hebben om met elkaar aan de slag te gaan om samen een prestatie van formaat neer te zetten.

 

Is een afscheidsmusical alleen maar leuk? Of hoop je dat leerlingen ook nog wat opsteken?

We stoppen altijd wel een boodschap in onze musicals. Met name over de omgang met elkaar of om de persoonlijke ontwikkeling en bijvoorbeeld keuzes die je kunt maken in je leven. Maar de nadruk ligt bij een heerlijke feelgood avond tijdens het afscheid van groep 8.

 

Aan welke musical van de afgelopen tien jaar heb je de warmste gevoelens overgehouden?

Eigenlijk is dit altijd de laatste die we hebben gemaakt. Ieder jaar gaat er zo enorm veel van onszelf zitten in het creatieve proces en elke keer proberen we weer en stapje extra te zetten om de musicals nog leuker te maken!

 

 

 

 

 

bekijk ons musicalaanbod